Sjukstugan i Dorotea. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio
Sjukstugan i Dorotea. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio
Dorotea

Landstingsdirektören besökte ockupanterna i Dorotea

"Ett bra och förtroendefullt samtal"
1:06 min

Idag besökte landstingsdirektören, Anders Sylvan, ockupanterna på sjukstugan i Dorotea för att personligen meddela att landstinget inte godkänner ockupationen. Men ockupanterna ger sig inte.

Anders Sylvan kom till sjukstugan i Dorotea personligen för meddela ockupanterna att landstinget inte godkänner ockupationen och att uppmana dem att avsluta ockuptionen.  Men också för att föra en dialog.

-Vi har haft ett bra och förtroendefullt samtal, säger Anders Sylvan.

-Det finns väldigt många saker vi har samsyn om. Att vi vill ha en trygg och säker sjukvård i inlandet. Det jag var tydlig med var att landstinget inte kunde godkänna deras metod, ockupation, att vi vill ha den avslutad, säger Anders Sylvan.

Tror du att de ger sig nu?

-Jag ska inte spekulera i det. Jag tyckte mej höra, men det kan vara en övertolkning, å ena sidan är de väldigt beslutsamma, det har de ju deklarerat väldigt mycket tidigare att de inte ger sig innan alla mål är uppnådda. Men jag tyckte mej höra en försonlig ton när jag pratade med dem. Det var ett bra samtal, säger Anders Sylvan.

Simone Granberg, en av ockupanterna, säger såhär efter dagens möte:

-Så länge vi inte kan få något positivt besked, plus har det på papper, så kan vi inte bara gå därifrån.

Så ni fortsätter ockupationen?

-Som det ser ut just nu så fortsätter vi ockupationen, ja, säger Simone Granberg.

På onsdag i nästa vecka ska ockupanterna träffa kommun-politiker i Dorotea för att få information om hur förhandlingarna mellan kommunen och landstinget går om vårdplatserna i Dorotea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".