Västerbotten

Fler sysslolösa unga men Västerbotten bäst i landet

1:37 min

Gruppen unga utan jobb och som inte studerar, så kallade NEET-ungdomar, ökar i landet visar siffror från 2012 som LO publicerar idag.

Men i länet ser siffrorna ändå förhållandevis bra ut, tillsammans med uppsala län bäst i landet.

Jonathan Lundin är 24 år och bor i Umeå och han har varit sysslolös sedan han var 20 år, men idag börjar jobba på en plantskola.

- Jag är supertaggad att börja jobba, säger han.

Jonathan Lundin beskriver tiden när han satt hemma sysslolös som deprimerande.

Till slut fick han hjälp av Hikikomori - ett projekt för hemmasittande unga mellan 16 och 25 år, som saknar sysselsättning och som är mest hemma.

Jonathan Lundin är bara en av många unga som suttit hemma utan jobb och studier och den här gruppen av sysslolösa unga mellan 16-25 år har ökat sedan 2006 visar en rapport från LO. I hela landet utgör den här gruppen nio procent medan samma grupp i Västerbooten uppgår till drygt sju procent.

Carola Larsson som är chef på Arbetsförmedlingen i Umeå tror att Umeås låga siffror beror på en bra samverkan mellan kommun, arbetsförmedling, Landsting och Försäkringskassan och nämner Ungdomstorget och Hikikomori som några exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista