Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF). Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson vill se en lagändring för att hindra bilderna från rasbiologiska institutet att spridas. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Västerbotten

Kränkande bilder på samer tillgängliga via Universitetsbibliotek

"Lyssna på den opinion som berörs av bilderna"
6:03 min

Rasbiologiska institutets bilder på mormor och farfarsfar som "lapska" och "finska typer" finns ännu kvar till allmän beskådan. De är tagna i dåtidens rasistiska Sverige men kan lätt beställas på webben via Uppsala universitetsbibliotek. Sameradion har granskat detta.

Thomas Sarri, nyhetschef på Sameradion som har granskat hanteringen av de kritiserade fotografierna berättar att det till exempel handlar om porträttfoton på samer, familjebilder, skallmätningar, nakenbilder och dokumentation av rasforskningen. Det är bilder på släktingar till nu levande samer. När någon beställt bilderna så digitaliseras de och blir tillgängliga på Uppsala universitetsbiblioteks sajt - utom barn och nakenbilder.

Bilderna är tagna under förtryck, kanske visste de fotograferade inte vilket syftet var, säger Thomas Sarri, och påpekar att många tycker att bilderna är kränkande.

För några år sedan gick Universitetsmuseet i Uppsala igenom sina samlingar och upptäckte mängder av mänskliga kvarlever som kranier och skelett, en del av samiskt ursprung. De hade använts vid arkeologiska undersökningar men också i rasforskning.

Då hördes röster om att återlämna kvarlevorna till sitt ursprung men det har inte skett. Däremot har Sverige återlämnat maoriska kvarlevor till Nya Zealand.

Det verkar vara lättare för Sverige att lämna tillbaka kvarlevor
utomlands... än inom landets gränser. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".