Kjell Edlundh, informationschef Coop Nord. Foto: Mikaela Pallin/SR.
1 av 2
Kjell Edlundh, före detta informationschef Coop Nord. Arkivfoto: Mikaela Pallin/SR.
Coop på Ersboda. Foto: Erica Dahlgren/SR Västerbotten
2 av 2
Coop på Ersboda. Foto: Erica Dahlgren/SR Västerbotten

Rättegången mot fd Coop-chef startar idag

Varor och tjänster för 200.000 kronor
1:37 min

Idag inleds rättegången mot Kjell Edlundh, fd informationschef för Coop Nord. Han är åtalad för ett 30-tal bedrägerier. Rättegången pågår i nio dagar och 26 vittnen är kallade.

Enligt åtalet har Kjell Edlundh köpt prylar och inhandlat tjänster under flera år och låtit Coop betala.

Den här historien börjar för över två år sen, i oktober 2012 när Coop Nords informationschef Kjell Edlundh slutar med omedelbar verkan. Fjorton dagar senare lämnar Coop Nord in en polisanmälan mot honom. Rubriken är: trolöshet mot huvudman.

En förundersökning inleds. Den sköts av polisen i Norrbotten efterson Kjell Edlundh var ledamot av polisstyrelsen i Västerbotten.

-Vi har upptäckt felaktiga transaktion, sa Coop:s VD Thomas Johansson.

Tiden går. Ett år senare, i september 2013, får Kjell Edlundh en offentlig försvarare. Nu är rubriken bedrägeri.

Sen går det ett år till. I september 2014 åtalas Kjelll Edlundh för 31 fall av bedrägeri och ett fall av bedrägeri alternativt stöld. Just det fallet gäller en robotgräsklippare.

Kjell Edlundh ska enligt åtalet mellan 2009 och 2012 ha hämtat ut varor och köpt tjänster från Coop och andra företag och låtit Coop betala. Det sammanlagda värdet är drygt 200.000.

Några exempel på kostnader som Kjell Edlundh säger att han haft i tjänsten men som åklagaren nu anser är privata inköp: varor som datorer, tvättmaskin, diskmaskin, tv, högtalare, skoterramp, båttillbehör, alkohol och kosmetika. Exempel på tjänster: bilreparationer, måltider, kemtvätt.

Totalt 32 åtals-punkter ska avhandlas under nio dagar fram till den 26 februari med 26 personer som vittnen.

Vi har sökt Kjell Edlundhs advokat, Petter Hetta, för en kommentar men han meddelar att han inte har någon kommentar att ge i nuläget.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".