Maten är A och O för barnens hälsa. Arkivfoto: Sveriges Radio
Maten är A och O för barnens hälsa. Arkivfoto: Sveriges Radio
Lycksele

Pigg tioåring jobbar för piggare barn

Godis och läsk ett barnhälsoproblem
1:38 min

Barnfetman ökar inte längre i länet. Så nu ska den minska. Det är ett av målen för hälsosatsningen Salut som firar tio år.

Eva Eurenius som är hälsoutvecklare på Landstinget i Västerbotten tycker barnhälsan förbättras men det går långsamt. Landstinget arbetar mycket mer systematiskt med barnhälsan än för 10-år sedan men med kommunerna går det trögare, säger Eva Eurenius. Men arbetet med kommunerna är spännande, Lycksele har slutfört en 2-årig satsning i skolorna och Norsjöskolorna håller på, till hösten hoppas vi få mer fler skolor, säger Eva Eurenius.

Idag hålls Salutdagen i Lycksele med föreläsningar och diskussioner. Senare hålls liknande dagar i Skellefteå och Umeå. På sikt ska vi jobba med satsningar i skolorna vid kusten men vi har börjat i inlandet, berättar Eva Eurenius. Barnfetma och karies är ett större problem i inlandet och det är också en orsak till att arbetet med kommunerna börjat där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".