Västerbotten

Kris inom socialtjänsten i länet

Sju av tio socialsekreterare i Västerbotten överväger att söka arbete utanför socialtjänsten. Det visar en undersökning som genomförts på uppdrag av Akademikerförbundet SSR.

Undersökningen har brutits ned på lokal nivå och då visar resultatet för Västerbotten på större problem än i riket som helhet.

Socialsekreterarnas svåra arbetssituation i Västerbotten innebär en risk för att utsatta barn och vuxna inte får den hjälp de behöver skriver SSR i ett pressmeddelande.

Den höga arbetsbelastningen är den främsta anledningen till missnöje och situationen försämras snabbt. 71 procent av socialsekreterarna i Västerbotten uppger att den har ökat det senaste året, jämfört med 64 procent på riksnivå. 58 procent svarar också att arbetsbelastningen har lett till ökade sjukskrivningar, betydligt fler än på riksnivå.

Den tuffa arbetssituationen gör det svårt att rekrytera. 58 procent av socialsekreterarna i Västerbotten uppger att den höga arbetsbelastningen leder till att det är svårt att få erfaren personal och 56 procent svarar att det är fler som slutar.

- De minst erfarna ansvarar idag ofta för de svåraste besluten, med bristfällig introduktion i arbetet och utan tillgång till rådgivning. Så kan det inte fortsätta, säger Heike Erkers.

Ett alarmerande faktum är att hälften av socialsekreterarna anser att det inte går att klara kvaliteten och rättssäkerheten i arbetet.

- Det är helt oacceptabelt att de svaga grupperna i samhället, som utsatta barn och unga, riskerar att inte få det stöd de har rätt till, säger Heike Erkers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".