Dorotea Kommun Foto: Lari Honkanen/Sveriges Radio
Dorotea Kommun Foto: Lari Honkanen/Sveriges Radio
Dorotea

Kontanter på tapeten i debatt i Dorotea i kväll

"Det går käpprätt åt fel håll"
3:04 min

När banker inte hanterar kontanter längre så drabbar det handlare. Och värst drabbas handlare i glesbygd. Men vems är ansvaret? Det är en av frågorna som ska debatteras i Dorotea i kväll.

När bankkontor slutar med kontanter hänvisar de till "andra aktörer". Men vems ansvar är det då att kontanter finns tillgängliga?

Det är en av frågorna som ska debatteras i Dorotea ikväll med SVT-profilen Sverker Olofsson som moderator. Ska företag hindras i sin utveckling när ingen tar ansvar?

Den som bjudit in till debatten är Bengt Strömgren som är näringslivschef i Dorotea. Han konstaterar att kontanthantering har blivit ett stort problem som berör alla som bor utanför storstaden.

Det är upprörda handlare som ringt in till näringslivschefen i Dorotea och fått honom att bjuda in till kvällens debatt på medborgarhuset i Dorotea.

Inbjudna är representanter från banker, Almi, Region Västerbotten, och länsstyreslen. Men också två riksdagsledamöter från länet som sitter i riksdagens näringutskott: Helena Lindahl (C), och Isak Frohm (S).

Förutom kontanthantering vill man debattera svårigheterna för företag att få checkkrediter. Det har blivit svårare att få, säger Bengt Strömgren, till exempel för företag i turistbranschen.

Det är också svårt med investeringskapital, konstaterar Bengt Strömgren.

-Det begränsar möjligheterna till en expansion och utveckling, säger han.

Bengt Strömgren vill skicka frågorna vidare till regeringen.

-Man pratar om att man vill ha en tillväxt utanför storstäderna. Då är det viktigt att regerigen tänker på vilka styrmedel man använder sig av för att få till det, säger han.

Det här är ingen ny fråga. För tio år sedan debatterades det också. Går det åt rätt håll eller åt fel håll?

-Jag skulle säga att det går käpprätt åt fel håll, säger Bengt Strömgren med ett skratt.

Det låter allvarligt?

-Det är allvarligt. Det här är en diskussion vi måste få lyfta, säger Bengt Strömgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".