Fluortanten, Christine Sandgren. Foto: Helena Ramfjord/Sveriges Radio
Fluortanten, Christine Sandgren. Foto: Helena Ramfjord/Sveriges Radio

Fluortanten kommer tillbaka

Fluortanten: Ungarna fick fina tänder
4:33 min

Den goda svenska tandhälsan vilar till stor del på ett arbete som drog igång på 60-talet. Och nu när tandhälsan åter börjar vara ojämlik är det åter dags för - fluortanten.

Fluortanten var en tandsköterska som gick runt i klasserna och höll fluorsköljning – men också informerade om tandhälsa och kost och tandborstning. Christine Sandgren började jobba som flourtant 1971.

– Fluoret lagras in i mikroskopiskt yttersta delen på emaljen och gör den stenhård. Så det var ju helt fantastiskt – ungarna fick fina tänder och tandläkarna skalv.

Att äta rätt och borsta rent är det grundläggande rådet för den som vill ha starka och friska tänder. Att äta rätt innefattar bland annat att undvika småätande.

– Man ska vara tom i munnen minst fyra timmar, då har man en saliv som reparerar skador ganska bra, omedelbart, säger Christine Sandgren.

På 90-talet hade svenskarna fått bättre tandhälsa och flourtantverksamheten lades ner. Men på senare tid märks ökade skillnader i tandhälsan igen.

På flera håll där tandhälsan är sämre har man återinfört till exempel floursköljning från förskola till sjätte klass, och man har till exempel riktad information till asylsökande mammor och till ensamkommande flyktingbarn.

– Vi tittar på att utöka den verksamheten på fler ställen i samverkan med skolorna, säger Ulf Söderström som är strateg på folktandvården i länet.

Christine Sandgren minns hur den svenska tandvården, med fluortantverksamheten, var något andra länder studerade och ville lära sig av.

– Vi hade en delegation här från Peking och den tandhälsovårdsministern var väldigt imponerad av att så enkla medel kunde få så pass bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".