Interiör från Umeå tingsrätt. Foto: Anna Burén, Sveriges Radio.
I väntan på rättegången. Foto: Anna Burén, SR.
Umeå

Edlundh erkänner på flera åtalspunkter

Anna Burén rapporterar direkt från tingsrätten
1:43 min

Kjell Edlundh erkänner helt på fem åtalspunkter, och delvis på tre punkter. Säkerhetschefen på Coop Nord Inge Mårdner vittnar mot sin förre detta arbetskamrat.

– Det var chockartat att göra den här upptäckten, sade säkerhetschefen i rätten.

Nu på förmiddagen har åklagaren läst upp hela åtalet på 32 punkter och det gäller alltså en lång rad bedrägerier. Kjell Edlundh är åtalad för att ha köpt prylar och tjänster under flera år och låtit Coop betala.

Och Kjell Edlund erkänner ett och annat. Närmare bestämt så erkänner han helt på fem punkter och delvis på tre punkter. Det han erkänner att han köpt för egen räkning fast han låtit Coop betala. Det är en hel del båtgrejer, en revlina, en akterlina till ekolod, en varvräknare och en inkopplingskapel till en utombordsmotor och andra båttillbehör. Han erkänner också att han låtit Coop betala för en teve för 16 000 kronor han köpt för privat bruk och för en bilreparation.

På de andra åtalspunkterna nekar han till brott och menar att dessa inköp visst var för Coops räkning. Det gäller bland annat inramning av tavlor, en robotgräsklippare, högtalare och diskmaskin.

Det är nästan fullsatt i rättegångssalen. Kjell Edlundh själv sitter bredvid sin försvarare Petter Hetta, med ryggen mot oss åhörare.

Åklagaren har lyft fram omständigheter som kan vara straffskärpande. Han menar att Edlundh har utnyttjat sin ställning som informationsansvarig på Coop och missbrukat sitt särskilda förtroende och att brottsligheten också utövats systematiskt. Senare idag ska säkerhetschefen på Coop Nord höras, och i eftermiddag hålls det första förhöret med Kjell Edlundh själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".