Interiör från Umeå tingsrätt. Foto: Anna Burén, Sveriges Radio.
I väntan på rättegången. Foto: Anna Burén, SR.

Kjell Edlundh i rätten: Jag sjönk ner i ett svart hål

Kjell Edlundh med egna ord i Tingsrätten
1:08 min

För första gången fick idag allmänhet och media höra den före detta informationschefen på Coop Nord Kjell Edlundh själv berätta om om anklagelserna mot honom.

Idag är första dagen på den stora rättegången där före detta informationschefen på Coop Nord Kjell Edlund åtalats för en lång rad bedrägerier. Han misstänks för att under flera år ha köpt prylar och tjänster och låtit Coop betala.

Fram träder bilden av en hårt arbetande person med stort förtroende inom Coop. Han tog hand om media men också om Coops medlemsorganisation. Han ordnade föreningsstämmor, butikstämmor och andra möten och han var ofta ute och reste. En viktig företrädare för Coop Nord som nu sitter här i rättsalen.

Kjell Edlundh hade fri arbetstid och berättar om arbetsdagar som började 8 på morgonen och inte sällan slutade först vid midnatt.

– Jag tjatade många år om att jag fick för lite betalt med tanke på alla de timmar jag jobbade, men jag gav upp, säger Kjell Edlundh.

Efter att säkerhetsavdelningen fått signaler från flera håll om att allting inte stod rätt till kring hur Kjell Edlundh hämtade ut varor och skötte sina reseräkningar började säkerhetsavdelningen granska tusentals av hans kvitton.

I oktober 2012 kallades han så till ett möte med sina chefer. Där konfronterade de honom med anklagelserna om bedrägeri.

– Jag sjönk ner i ett svart hål och undrade om jag skulle överleva det här. Jag minns bara de första fem minuterna av mötet, det var en sådan chock för mig, säger Kjell Edlundh.

– De var så arga på mig för en del saker jag har gjort och som jag nu här har erkänt också. Det var en fruktansvärd upplevelse för mig, säger Kjell Edlundh i rätten.

Kjell Edlundh förnekar de flesta av de 32 åtalspunkterna om bedrägeri.

Men han erkänner också ett antal fall.

Rättegången fortsätter imorgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".