Frösundas kontor i Skellefteå
Frösundas kontor i Skellefteå foto Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Hälften av Frösundas verksamhetschefer i norr slutar

Sex av 12 verksamhetschefer har sagt upp sig från assistansföretaget Frösundas norra region. Orsaken är att Frösunda gjort en omorganisation och verksamhetscheferna anser att dom får för många arbetsuppgifter.

– Vid varje förändring så måste medarbetarna välja om man är rätt person för det fortsatta arbetet eller inte, och i det här fallet så har några av våra verksamhetschefer valt att gå vidare , säger Ann-Marie Solberg som är chef för Frösundas norra region

Tidigare har en bemanningsenhet med ett 15 tal personer ansvarat för all bemanning över dygnet, men efter omorganisationen får verksamhetscheferna ta över ansvaret för bemanningen under dagtid. Frösunda vill att verksamhetscheferna ska ha ett större lokalt ansvar för den dagliga bemanningen och att det är det som kunderna efterfrågat. Bemanningsenheten kommer i fortsättningen att ansvara för bemanningen under övrig tid, kvällar och helger.

Hälften sa upp sig
Men 6 av 12 verksamhetschefer i Frösundas norra region accepterade inte förändringarna och sa upp sig. Dom ansåg att det blir en ohållbar arbetssituation och att det i slutändan kan drabba kunderna. I Frösundas plattsanonser står det band annat " vill du arbeta med att skapa mer omsorg med mindre resurser, då är det sannolikt att du är rätt person för att arbeta med oss " slut citat. – Vi måste ju som omsorgsföretag använda den ersättning vi får på ett resurseffektivt sätt och kunden kan aldrig få mindre insats eftersom det är bestämt från myndigheten, säger Ann-Marie Solberg 

De fackliga förhandlingarna i samband med förändringarna slutade i oenighet och båda parter kommer att följa upp konsekvenserna av förändringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".