Centralhallen på Norrlands universitetssjukhus, Nus. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Centralhallen på Norrlands universitetssjukhus, Nus. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Publiktips

Småslantarna för sjukresor blir liggande hos landstinget

Småslantarna för sjukresor blir liggande hos landstinget
2:03 min

När du åker till hälsocentral eller sjukhus för vård kan du få tillbaka vissa resekostnader från landstinget. Men det kan ta upp till ett halvår att få pengarna utbetalda.

Ann-Britt Törnkvist från Rusksele fyllde i sina anspråk på ersättning och lämnade in dem dagen efter besöket i vården, och sedan gick tiden.

– Då säger jag till min sambo, nu måste jag nog kolla det här för nu har det gått tre månader och jag har inte hört någonting.

För varje enkelresa till och från vården får man själv stå för de första 100 kronorna i egenavgift, och en bilresa kan man få 10 kronor milen för. Ann-Britt Törnkvist som åkt 13 mil tur och retur hade 60 kronor att vänta.

Och vänta fick hon - för landstinget betalar inte ut belopp som understiger 100 kronor. Regeln finns kvar sedan en tid när det var mindre vanligt med direkta banköverföringar och mer vanligt med utbetalningsavier.

– Då får man en check och den kostar 25 till 50 kronor att lösa in. Har man 60 kronor att få tillbaka då blir det bara 10 kronor kvar, förklarar Bie Sjögren, reseadministratör på landstingets Reseservice.

Småbeloppen blir innestående hos landstinget, antingen tills man gjort fler resor och når över 100-kronorsgräsen, eller tills att landstinget städar kontona två gånger om året.

– I juni och i december, så alla som har innestående pengar då går det ut även om det råkar bli checker då.

Man kan om man har otur och gjorde resan i juli få vänta till jul på pengarna?

– Precis.

För den som har ett vårdbehov blir det en hel del slantar, med själva vården, mediciner, och resor sammantaget även om det finns högkostnadsskydd. 1100 kronor får man betala för vården innan man får frikort, medicintaket ligger vid 2200 kronor och resekostnader upp till 1600 kronor får man stå för själv.

Informationen om egenavgifter och utbetalning av resebidrag nämner inget om en hundrakronorsgräns för själva utbetalningen. På landstingets sajt och 1177 punkt se står

"Du får pengarna i slutet av månaden, samma månad du skickar in din räkning eller månaden efter."

– Aha, säger Bie Sjögren, reseadministratör på landstingets Reseservice.

Det finns anledning att ändra den informationen kanske?

– Absolut. Då ska jag skriva upp det på en gång om det står så.

Tipsa du också. p4vasterbotten@sverigesradio.se
090-171772

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".