Contortatallarna står tätt.
Contortaskog växer fort men stammarna blir lätt skadade och krokiga. Foto: Örjan Holmberg/SR
Skogsbruk

Ifrågasatt contortatall framgång för skogsbolag

En tillväxtboom i contortaskogen
1:30 min

Få skogar är så illa omtyckta som de som planterats med contortatall. Men för skogsbolaget SCA har contortan blivt just den framgång som man hoppades när den canadensiska tallen infördes storskaligt för 40 år sedan.

Magnus Andersson, som är skogsskötselspecialist på SCA, säger att så här långt ser det mycket bra ut och att om ett årtionde kan man börja avverka contorta och använda virket både i massaindustrierna och sågverken. Contorta växer 40% snabbare än svensk tall och fyller med råge den virkessvacka som SCA såg framför sig när man storskaligt satsade på contortatall.

Nästan inga privata skogsägare har planterat contorta. Ungskogarna blir nästan ogenomträngliga och bristen på ljus påverkar den biologiska mångfalden negativt. Renbetet blir förstört, 88% av renlavarna försvinner och djuren går inte in i contortaskogen. En allt större oro finns för att contortatall är en art som kommer att sprida sig och på lång sikt slå ut svensk tall. Man har redan börjat ta bort självsådda contortatallar i naturreservat.

Men rent ekonomiskt och försörjningsmässigt går contortan den väg skogsindustrin hoppats på. En produktionsmässig nackdel finns dock, contortabestånden är känsliga för stormar och det måste vi ta hänsyn till vid skötseln, säger Magnus Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".