Magasin på tyska och svenska
1 av 2
Sommerkurier och Winterkurier på tyska och svenska. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
John Münch
2 av 2
Testingenjören John Münch är en flitig läsare av Winterkurier. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Tyskspråkig tidning om snus, surströmming och motorvärmare

"Det handlar om enkla saker som uppskattas"
1:40 min

När grundaren Kirsten Stelling flyttade till norra Sverige möttes av företeelser som hon aldrig någonsin stött på hemma i Tyskland.

– Jag skriver om det som kännetecknar Sverige. Nu till sommaren blir det om snus, som inte finns i Tyskland och tidigare har jag skrivit om surströmming och om motorvärmarstolpar. När jag kom hit första gången för tio år sedan, så undrade jag vad det var för konstiga grejer som stod på parkeringsplatsen. Jag skriver om det som kanske tyskar undrar över och det uppskattas, säger Kirsten Stelling.

Nu i mars kommer hon att ge ut det tysk-svenska magasinet Sommerkurier för fjärde året. Ett magasin som är gratis och som delas ut i cirka 13 000 exemplar i framför allt Norrbotten, men även i delar av Västerbotten.

Under vinterhalvåret delas lika många exemplar ut av Winterkurier i Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och Sorsele.

– Winterkurier riktar sig lite mer till de som jobbar inom biltestindustrin och Sommerkurier mer till turisterna som reser hit, men magasinen bjuder på samma koncept, säger Kirsten Stelling.

Eftersom merparten av de som jobbar inom biltestindustrin pratar tyska och många turister som besöker länet kommer från Tyskland, så tror Kirsten Stelling att det finns ett behov av båda magasinen.

– Nästan 90 procent av alla biltestare på orten är från Tyskland, så jag ser behovet, säger hon.

Testingenjören John Münch från Tyskland är en flitig läsare av Winterkurier.

– Jag tycker det är bra att tidningen är på tyska och man hittar mycket viktig information i magasinet, säger han.

Nu hoppas Kirsten Stelling att det blir en fortsättningen även framöver.

– Jag hoppas att jag kan fortsätta. Magasinet som är gratis finansieras via annonser, så jag hoppas att mina kunder är med även i framtiden, säger Kirsten Stelling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".