Just nu är 78 vårdplatser stängda på sjukhusen i Umeå och Lycksele, visar siffor som P4 Västerbotten tagit fram. Grafik: Liv Widell/SR
Just nu är 78 vårdplatser stängda på sjukhusen i Umeå och Lycksele, visar siffor som P4 Västerbotten tagit fram. Grafik: Liv Widell/SR
Vården

78 platser på sjukhusen i Västerbotten är stängda

"Vårdköerna kommer att växa"
1:48 min

78 sängplatser är just nu stängda på sjukhusen i länet. Det visar en genomgång som P4 Västerbotten har gjort.  Orsaken är den stora bristen på sjuksköterskor. 

Hur ska vi i Västerbotten få fler sjuksköterskor? Skriv en kommentar!

66 av de här platserna finns på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Där har en hel vårdavdelning fått stänga ner - avdelning 3 på kirurgcentrum. I övrigt handlar det om sängar som dragits in på kvinnokliniken, ortopeden, geriatriken, infektion, cancercentrum, hjärtcentrum och neurocentrum.

På Lycksele lasarett är 12 sängplatser just nu indragna på kirurgen. 

Orsaken är den stora bristen på sjuksköterskor, säger Ann-Christin Sundberg, som är verksamhetsområdeschef för regionvården: 

- De som utexamineras är för få i förhållande till det behov vi har. Och det är många unga som kommer in, och unga föder barn och ska dessutom studera. Behovet vi har är större än tillgången, säger hon. 

Men 78 stängda vårdplatser låter mycket. Är det ovanligt? 

- Ja, det är ovanligt mycket nu när vi har full verksamhet. Samma tid förra året hade vi 40-45 stängda vårdplatser på NUS. Så det är en betydande ökning. 

Hur akut är den här situationen?

- Den går hantera genom att vi låter mindre angelägna åtgärder få vänta. 

Så det här gör att vårdköerna växer?

- Ja, det kommer de göra.

Enligt källor i vården som P4 Västerbotten pratat med är situationen just nu allvarlig. Läkare berättar att man hinner med mindre än hälften av operationerna som man normalt brukar hinna med under en vanlig vecka, och att många patienter som måste opereras nu skickas till sjukhus i andra landsting - något som blir dyrt för Västerbottens läns landsting.

Ann-Christin Sundberg vet inte när situationen är löst:

- Jag har svårt att se ett riktigt slut före hösten. Men vi kommer ha enheter som öppnar vårdplatser i april. Men vi kommer inte kunna öppna alla de här platserna vi pratar om, säger Ann-Christin Sundberg. 

Fotnot: På Skellefteå lasarett är läget normalt, med varken fler eller färre vårdplatser än vanligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".