Birgitta Nordvall (KD). Foto: Mikaela Pallin/Sveriges Radio.
Birgitta Nordvall (KD) Arkivfoto: Mikaela Pallin/Sveriges Radio.
Vården

Nordvall (KD): Det är kris i vården i Västerbotten!

Birigtta Nordvall (KD): Jag vill veta om det finns en plan
1:01 min

Det är kris i vården i Västerbotten. Det menar Birgitta Nordvall (KD). Hon är en av flera allianspolitiker som inför landstingsfullmäktige frågat de styrande politikerna hur sjuksköterskebristen ska lösas.

- Jag brukar inte vilja använda ord som kris. Men idag har vi faktiskt kris i sjukvården. Det är en otroligt allvarlig situation. Både för tillgängligheten, men också för patientsäkerheten, säger Nordvall, apropå den stora bristen på sjuksköterskor, som P4 Västerbotten rapporterar om den här morgonen och som tvingat landstinget att stänga 78 vårdplatser på länets sjukhus. 

Under tisdagen sammanträder landstingsfullmäktige i Umeå. Frågan om den stora bristen på sjuksköterskor kommer att tas upp av flera allianspolitiker.

Birgitta Nordvall har skrivit en interpellation till landstingsrådet Karin Lundström (S): 

- Jag vill veta om majoriteten har någon plan för hur vi ska jobba med frågan. Hur ska vi kunna råda bot på den sjuksköterskebrist som finns på sjukhusen?

Karin Lundström håller med om att situationen är allvarlig:

- Det är en jobbig situation, visst är det så. Tyvärr är det så att vi slåss med andra landsting som är i ungefär samma situation.  Man måste jobba med att se över om vi kan omfördela arbetsuppgifter och hitta andra lösningar. Den här situationen framtvingar ett sådant arbete.

P4 Västerbotten följer landstingsfullmäktige under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".