Robertsfors Kommun
Robertsfors Kommun
Robertsfors

Optimism i Robertsfors trots nedläggning av Element Six

"Finns hög utbildningsnivå inom företaget"
1:20 min

Det andas optimism i Robertsfors trots att 180 personer förlorar sina jobb när diamantfabriken Element Six läggs ner vid årskiftet.

– Svårigheten blir att matcha kompetens men annars går arbetet med den så kallade Robertsformodellen bra, säger Olof Nordberg som arbetar med konsekvenserna av nedläggningen av fabriken.

Modellen bygger på att fokusera på tre områden där strategin är att hitta nya jobb i redan befintliga verksamheter, utbildning och fortbildning för de personer som behöver det. För de som vill starta eget företag kommer Robertsfors kommun erbjuda gratis rådgivning, berättar Olof Norberg.

Olof Norberg säger att en utmaning är att det kommer att behövas ett lokalt rekryteringsbehov de närmaste åren, framförallt inom kommunen.

– Det kommer att behövas lärare, undersköterskor och annan sjukvårdspersonal problemet blir matchningen av kompetenskraven, säger Olof Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".