Jaktgevär
Arkivbild på jaktgevär Foto Mikael Fritzon / TT
Kristineberg

Villkorlig dom efter dödsskjutning under jakt

"Rätten anser att han varit oaktsam"
1:16 min

Det blev vilkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för den 43 åring som sköt en annan jägare till döds i samband med höstens älgjakt utanför Kristineberg.

Vid halv sex tiden på morgonen den 1 september 2014 samlades jägarna från Kristinebergs jaktvårdsförening för att ge sig ut på sina älgpass. På en angränsande privat jaktmark var två andra jägare på väg ut och strax före klockan sex tyckte en av jägarna på den privata jaktmarken att han såg en rörelse längre fram i terrängen.

Det han såg befann sig cirka 100 meter bort på gränsen till Kristinebergs jaktområde, och i polisförhöret säger skytten att han följde rörelsen i kikarsiktet och gick framåt för att få bästa möjliga skjutläge.
Han tyckte sig se en älg i kikarsiktet och när det han såg ställde sig i en glugg mellan snåren så avlossade han ett skott.

Men när han gick fram för att kontrollera fick han en chock när han insåg att han träffat en människa.
Den man som träffades kom från Valdemarsvik och var gästjägare i Kristinebergs jaktvårdsförening. Han avled omedelbart av skottet.

Skellefteå tingsrätt anser att, om 42 åringen gett sig mera tid så hade han upptäckt att det inte var en älg som han siktade på. Rätten anser att han varit oaktsam och orsakat en annan persons död, men inte att han tagit en medveten risk så att det ska bedömmas som ett grovt brott.

Tingsrätten dömer 42-åringen för vållande till annans död med påföljden villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 68 tusen kronor i skadestånd till den dödade mannens anhöriga. Om tingsrätten valt ett fängelse straff så skulle påföljden blivit 3 månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".