Karta över Västerbotten från CartoDB.

Männen har redan tagit över – nya befolkningssiffror från SCB

Sverige växer så det knakar men tre länskommuner finns med bland de som tappar mest befolkning. I Västerbottens län är det mansrekord, medan Sverige ännu väntar på mansmajoritet.

Vi har blivit över 100 000 fler i Sverige sedan den senaste mätningen, den största befolkningsökningen som uppmätts. Främsta skälet är enligt Statistiska centralbyrån (SCB) en rekordhög invandring. 

Under året invandrade 126 966 personer, samtidigt som 51 237 flyttade ut från Sverige. Vanligtvis är den största gruppen som flyttar in till Sverige folk som är födda i Sverige och återvänder, men 2014 var syrienfödda fler.

Västerbottens län som helhet har ökat med 1 250 personer, men tre kommuner finns med bland de tio som tappar mest befolkning. Det är Åsele, Malå och Sorsele. Ingen länskommun finns med på topp tio som ökar. Umeå kommun ökade sin befolkning med 1 264 personer, en ökning på cirka 1 procent, och hade vid årsskiftet 119 613 invånare.

Ända sedan befolkningsstatistikens födelse 1749 har kvinnorna varit fler i landet eftersom de lever längre. Men det föds alltid fler pojkar än flickor, och när fler män lever längre, samtidigt som det är fler män än kvinnor som flyttar till Sverige väntas männen komma ikapp och förbi ungefär i mitten på mars i år. Men det stämmer inte i vårt län.

Mansrekord råder i Västerbottens län - här fanns det på nyårsafton 2014 132 324 män och 130 038 kvinnor. I flera omgångar har männen varit fler än kvinnorna i länet, vilket både har att göra med samhällsförändringar och hälsa. Det berättar berättar professor Lars Westin på Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet.

Arbetsmarknaden, jobben och studierna och påverkat befolkningen och könsfördelningen. Till exempel på 1960-talet - då samtidigt Stockholm hade rejält kvinnoöverskott. Även på 90-talet då många flyttade från Norrland hade länet fler män än kvinnor.

Hälsoprojektet som startade i Norsjö på 1980-talet har bidragit till bättre hälsa och livslängd - färre dör av hjärtinfarkt.

Men befolkningsförändringar är komplicerade, säger Lars Westin, och man skulle behöva titta på könsfördelningen för invandringen, och om det är män eller kvinnor som flyttar in respektive ut ur länet, för att säkert säga vad könsfördelningen beror på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".