Illustrationsbild, lampa. Foto: Scanpix
Illustrationsbild, lampa. Foto: Scanpix
Elkraftsforskning i Skellefteå

Elkraftsforskningen firar tioårsjubileum

Elkraftsforskning firar tio år
0:57 min

Och forskningen går framåt. Bland annat så säger professorn Math Bollen att vi faktiskt använder mindre el idag än tidigare, något som kan leda till problem i framtiden. 

Enligt professorn Match Bollen så minskar elproduktionen även fast vi använder oss av fler produkter som drivs med hjälp av el. Och det här är just en av sakerna som elkraftsforskningen i Skellefteå tittar på. 

- Om förändringen bara handlade om att vi inte använde beslysningen lika mycket så skulle påverkan av vårt elnät inte vara problematisk, säger Bollen. 

Men i och med att vi använder oss av lågenergilampor och andra energibesparande apparater så skickas det en störning i vårt elnät, berättar Bollen. Och den här störningen kan vara problematisk, tror Bollen.

- Vi forskar på att komma fram till kunskapen om det blir problem och när det blir problem och hur vi kan lösa det, säger Bollen.  

Idag är forskningen som görs i Skellefteå ledande i Sverige. 

- De andra tittar på det vi gör och säger att om de gör det, då måste vi också gör det, säger Bollen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".