Karin Lundström (S) landstingsråd Foto Pia Diaz Bergner Sveriges Radio
1 av 2
Karin Lundström (S) landstingsråd Foto Pia Diaz Bergner Sveriges Radio
Malin Sund är professor i kirurgi vid Umeå universitet och överläkare på kirurgcentrum på NUS. Foto: Agneta Johansson/SR
2 av 2
Malin Sund är professor i kirurgi vid Umeå universitet och överläkare på kirurgcentrum på NUS. Foto: Agneta Johansson/SR
P4 Västerbotten granskar

Cancerpatienter tvingas vänta - högsta politikern ovetande

Professor och överläkare: "Vi vet ju att de får vänta"
2:21 min

Vissa cancerpatienter i Umeå får nu vänta sju veckor på operation, istället för fyra veckor som tidigare. Men det är något som hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S) inte känner till - och har förnekat.

De långa vårdköerna på Norrlands universitetssjukhus i Umeå beror på sjuksköterskebrist och stängda vårdplatser. Och även vissa cancerpatienter får nu alltså vänta längre på operation - sju veckor istället för fyra. 

Men Karin Lundström (S), som är ordförande i  hälso- och sjukvårdsnämnden, och alltså högsta politiker i landstinget har en helt annan bild. Så här sa hon i P4 Västerbotten i onsdags:

– Det är ju inte cancerpatienter som får vänta. Utan det är andra patienter. Akuta sjukdomar, akuta fall och cancerpatienter prioriteras ju.  

Men det här stämmer alltså inte. Malin Sund är professor i kirurgi vid Umeå universitet och överläkare på kirurgcentrum på NUS. Hon har en helt annan bild: 

– Min bild är att vi givetvis försöker prioritera cancerpatienterna i operationsköerna. Men just nu är vi i ett sådant läge, på grund av vårdplatsbrist och delvis också brist på operationssalar, att vi trots denna prioritering inte kan operera patienter i tid, säger hon. 

– Man kan ta patienterna med tumörer från övre gastrosystemet som exempel, alltså de som har cancer i bukspottskörtel, lever, esofagus (matstrupe) och ventrikel (magsäck).

– Där har vi tidigare kunnat hålla en väntetid på fyra veckor, som jag tycker är rimligt. Vi är nu uppe i sju veckor.

Men hur kan det komma sig att den högsta politikern i hälso- och sjukvårdsnämnden inte vet det här? Malin Sund har en teori: Det kanske är som viskleken. 

– Man kan tänka på den leken som man brukar leka på dagis ibland. Då man sitter i en ring och så börjar man viska en sak. Man viskar och viskar och viskar och så kommer det ut något. Och då har det oftast ändrats ganska mycket. När det är många led mellan så finns det en risk för att något tappas. 

Tror du att det är så här?

– Om man säger att cancerpatienter inte får vänta, då har det blivit fel någonstans. Vi vet ju att de får vänta. Vi vet också att vi skickar regionpatienter till andra regioner.

– Jag tror inte att man i slutändan vinner något på det, säger Malin Sund. 

Men Karin Lundström (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, håller alltjämt fast vid att cancerpatienter inte får vänta extra länge på operation: 

– Den uppgift jag har är att cancerpatienter inte behöver vänta på grund av att vi har sjuksköterskebrist på vissa ställen. I så fall är det undantagsfall.

Men de finns ju, de här människorna? 

– Ja, naturligtvis. Och det är väldigt tråkigt. Och väldigt allvarligt.

Men du kände inte till det?

– Nej, det gjorde jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".