Malin Sund är professor i kirurgi vid Umeå universitet och överläkare på kirurgcentrum på NUS. Foto: Agneta Johansson/SR
Malin Sund är professor i kirurgi vid Umeå universitet och överläkare på kirurgcentrum på NUS. Foto: Agneta Johansson/SR
P4 Västerbotten granskar

Krisen har gjort vårdkön kortare för bröstcancerpatienter

"Vi är faktiskt nere i rimliga väntetider"
1:15 min

Bröstcancerpatienter i Umeå har fått en kortare vårdkö den senaste tiden - tre-fyra veckors väntan på operation istället för sju. Det beror på den pågående vårdkrisen. 

Sjuksköterksebrist och stängda vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus gör att vissa cancerpatienter, till exempel patienter med cancer i lever och bukspottskörtel, nu får vänta nästan dubbelt så länge på operation.

Men bröstcancerpatienterna i Umeå har fått en kortare kö på NUS i och med den här krisen. Väntetiden på operation är nu tre-fyra veckor, istället för sju, som det var 2013 då Västerbotten hade längst väntetider i landet för bröstcancerpatienter. 

Malin Sund är professor i kirurgi vid Umeå universitet och överläkare på kirugcentrum på Norrlands universitetssjukhus. 

– Just nu är vi i det märkvärdiga läget att vi har operationssalar, men vi har inga sängar att ha patienterna i efter operation. Det betyder att vi kan göra väldigt mycket dagkirugi, det vill säga operationer där patienterna kan gå hem samma dag efter operation. 

– Vad gäller just bröstcancer har vi varit uppe på väntetider på upp till sju veckor. Men på grund av att det nu finns så mycket operationskapacitet för dagkirurgi, och många bröstcancerpatienter kan opereras med dagkirurgi, så är vi faktiskt nere i rimliga väntetider för den diagnosen. 

– Men de patienter som behöver större kirurgi, tyngre kirurgi och behöver inneliggande vård, de har absolut ett läge där de behöver vänta längre nu än vad de fick före den här krisen. 

Så vad du säger är att det är bättre på vissa håll och sämre på vissa håll? 

– Jag kan inte tänka mig att det är något annat håll som det är bättre på än just bröstcancerpatienterna. Det beror alltså på att man inte behöver någon säng på sjukhuset efter operation, i de flesta fall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".