Isbrytarna Ymer och Oden vid kajen i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Isbrytarna Ymer och Oden vid kajen i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Tunnaste isen till havs sedan femtiotalet

Många fördelar för handelssjöfarten
1:48 min

Inte sen slutet på 50-talet har istäcket i Bottenviken och Bottenhavet varit så litet så här års som det är nu.

 Det är den varma hösten och milda vintern i kombination med stormen Ole för några veckor sedan som nästintill rensat den svenska Norrlandskusten på havsis.

Vid isbrytarkajen i Luleå är det ovanligt trångt för att vara så här års. De båda gulblåa isbrytarna Ymer och Oden ligger förtöjda i det milda februarivädret.

Isen ligger i och för sig så här långt in i skärgården men längre ut i Bottenviken är isläget i princip obefintligt, förutom i skärgårdarna från Piteå och norrut och allra i högst upp i Bottenviken. Det berättar Lisa Lind som är oceanograf vid SMHI:s istjänst.

– Ja, det innebär ju att vi förmodligen kommer få lägga 2015 till böckerna som det lindrigaste isåret vi sett sedan vi började vår iskartering sedan slutet på 50-talet, säger Lisa Lind.

Den som är van att röra sig i de nordligaste skärgårdarna så här års uppmanas nu tänka på att det onormala isläget kan innebära begräsningar. Samtidigt har det inneburit ett lyft för handelssjöfarten, säger Göran Fors som är befälhavare på isbrytaren Frej som för tillfället assisterar på den finska sidan där det finns en del packad drivis längst upp i Bottenviken.

– Det är många fördelar för handelssjöfarten för de behöver ju ingen assistans av isbrytare och dessutom blir det inga förseningar i och med att de kan gå den normala fart som de har mellan hamnarna. Det blir mindre slitage på handelssjöfarten också.

Frågan är om den extremt isfattiga vintern hänger ihop med klimatförändringarna. Det är för tidigt att säga utifrån ett enstaka år, säger Lisa Lind på SMHI och påminner om läget får några år sen.

– Ja, 2011 hade vi den strängaste vintern sedan mitten på 80-talet så att man kan inte säga allt för mycket om klimatförändringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".