Antonio Eligio. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Antonio Eligio. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Umeå

Kubansk konstutställning på Bildmuseet

The Spaces Between
2:36 min

Idag öppnade en utställning med kubansk konst på Bildmuseet i Umeå. Den heter The Spaces Between och handlar om den sociala och ekonomiska verkligheten på Kuba.

Klimatet och sättet att uttrycka sig konstnärligt på Kuba sig har förändrats de senaste tio åren.
– Då var det ett poetiskt, liksom lite förtäckt uttryck. Nu kan man ställa ut videokameran på gatan, säger intendent Cecilia Andersson.

The Spaces Between syftar på glappet mellan det som sägs och vad som är sant, mellan det förflutna och föreställningar om framtiden. Den omfattar teckningar, målningar, grafik, fotografi och video. Och det är Kuba det handlar om, eller egentligen huvudstaden Havanna.
Förr var konstnärerna på Kuba skolade i ett klassiskt hantverk, berättar intendent Cecilia Andersson, och det finns glimtar av det här också, t ex bilder med inspiration från affischer och skyltar med slagord och samhällsnyttig information.

Antonio Eligio är en av dem som gjort utställningen. Han är även känd som Tonel, han är kuban men bor tidvis i Kanada. Vi fastnar framför en svit fotografier av industribyggnader i förfall. Det är ett nedlagt sockerbruk, EN bild av dagens Kuba:
– This is the work of the Cuban artist Ricardo Elias. He has been going to these sugar mills, some of them are now abandonded. And have been taking these photos of these monuments of an industry that used to be the backbone of the Cuban economy, säger Antonio Eligio.

Sockerbruken var basen i den kubanska ekonomin, fram till dess att Sovjetunionen kollapsade. Sovjet köpte socker mot att Kuba köpte olja.

Bara för ett par månader sedan kom nyheten om en annan förändring för Kuba, att USA och Kuba ska närma sig varandra. Det kan bli återupptagna diplomatiska förbindelser, och medborgare i USA kanske kan få börja resa till Kuba igen, en utveckling som Antonio Eligio välkomnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".