Västerbottens län

Barn ska inte sitta framför förare på snöskoter

Nästa vecka är det sportlov och då kommer många av länets 34 000 snöskotrar att användas.

Nu visar en undersökning gjord av Fjällsäkerhetsrådet och Nationella snöskoterrådet att var fjärde skoterförare i länet saknar en viktig kunskap.

Nämligen den att platsen framför föraren är direkt olämplig för barn.

– - Barn som är för små för att sitta bakom föraren ska sitta i en pulka bakom skotern tillsammans med en vuxen, eller inte åka med alls, säger Per-Olov Wikberg, nationell samordnare vid Fjällsäkerhetsrådet.

Fjällsäkerhetsrådets sex tips för en trygg snöskotertur:

1. Välj rätt utrustning - hjälm, varma kläder och skor är grunden. Ta med spade, vindsäck och verktyg. Planeras turer utanför snöskoterlederna, ta alltid med lavinsändare och lavinsond.

2. Meddela färdplaner - det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni planerar att komma tillbaka.

3. Anpassa er tur efter vädret - vädret slår om hastigt i fjällen. Ta alltid del av lokala och aktuella väderprognoser.

4. Följ lederna - det finns hundratals mil markerade snöskoterleder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner. Inom många fjällområden är också snöskoteråkningen reglerad och endast tillåten utmed lederna.

5. Ta med aktuell karta och kompass - det behövs framför allt utanför markerade leder. Använd gärna GPS men tänk på att batterier snabbt laddar ur i kyla.

6. Rådfråga erfarna - människor som ofta vistas i de områden där ni tänkt åka kan ge mycket 

Om undersökningen: Under februari och mars 2014 genomförde Fjällsäkerhetsrådet och Nationella Snöskoterrådet en enkätundersökning i samarbete med snöskotermagasinen Snowrider och Snowmobile. Sammanlagt besvarades enkäten av 2 917 snöskoterförare i hela landet. Läs rapporten i sin helhet: Fjällsäkerhetsrådet