Svärträskgruvan på vintern
1 av 4
Svärträskgruvan nu på vintern Foto: Karl-Johan Vannmoun/SverigesRadio
Svärträskgruvan möte på Hotell Toppen
2 av 4
Ett femtiotal kom till informationen. Foto: Karl-Johan Vannmoun/SverigesRadio
Kristina Sjödin informerade
3 av 4
Projektledaren Kristina Sjödin informerade. Foto: Karl-Johan Vannmoun/SverigesRadio
Skylten till Svärtträskgruvan
4 av 4
2 km vid sidan av E45 norr om Storuman ligger Svärtträskgruvan. Foto: Karl-Johan Vannmoun/SverigesRadio
Storuman

Dyr gruvsanering på gång

1:39 min

Gruvbranchen får skämmas och folk är arga på det jättesår Svärtträskgruvan skapade i naturen. Men nu kommer hjälpen som ska hejda utsläppen av zink och återställa gruvan.

Det är viktigt att saneringen blir bra, säger projektledaren Kristina Sjödin på SGU som har fått Naturvårdsverkets uppdrag att genomföra återställningen av Svärtträskgruvan. De 70 miljoner som det kostar ska användas för att ta upp det zinkhaltiga slammet i den damm som är överfull och står och läcker eftersom den rening som finns där fungerar dåligt. Arbetet med att deponera slammet, fylla igen dagbrotten och täcka marken med jord beräknas pågå i tre år. Och förhoppningsvis räcker både tiden och pengarna tills det blir klart, säger Kristina Sjödin.

Två gånger om året kommer det att bli informationsträffar för allmänheten. Nu med facit i hand på den här första informationen blir det prat om hur det kunde gå så fel. Utsläppen av zink är tidvis 10 gånger högre än de gränsvärden som man räknade med. Det uppdagas undermåliga beräkningar och fel som myndigheter och politiker borde ha sett innan. Men gjort är gjort och om femtio år kanske såret i naturen har läkt helt. Min förhoppning är att då syns det inte att det varit en gruva där, säger Kristina Sjödin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista