EU-migranterna

Lorents Burman: Tiggarna är turister

2:11 min

Tiggarna från Rumänien är turister. Den uppfattningen har Lorents Burman, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå. Eftersom tiggarna räknas som turister så har inte barnen rätt att gå i skolan.

Lorents Burman hävdar att tiggarna från sydöstra Europa egentligen inte har rätt att stanna i Sverige mer än 3 månader, och därför ska det räknas som att de är på tillfälligt besök som "turister", även om de i praktiken stannar längre.

– Kommunen har ingen skyldighet att stå för skolgång eller sjukvård när man är här som turist, säger han.

Att det finns familjer som stannar länge med sina barn har ingen betydelse, det ger dem inte större rättigheter. Lorents Burman är inte ensam bland kommunpolitiker i landet om sin ståndpunkt att tiggarna ska ses som tillfälliga besökare. En enkät som Svenska Dagbladet gjorde i januari i år visade att bara 6 av 136 tillfrågade kommuner erbjuder skola till EU-migranternas barn.

Nyligen har en dom i Skolväsendet överklagandenämnd gett kommunerna argument mot tiggarbarnens skolgång. En familj från Bulgarien som bott i Sverige en längre tid ville att deras barn skulle få gå i skolan, men den kommun där de hyr en lägenhet sade nej. När familjen överklagade till högre instans blev det nej även där, med argumentet att familjen inte kan räknas som bosatt i Sverige eftersom ingen har anställning eller uppfyller några andra kriterier som krävs. Att föräldrarna tigger ihop pengar så att det räcker till mat och hyra räknas inte.

Men det finns alltså några kommuner som ser det hela strikt ur barnens perspektiv. Barn som vistas i Sverige ska få gå i skolan, oavsett om familjen egentligen har rätt att vara här eller inte. Det är samma princip som redan gäller för bl a barn i familjer som gömmer sig undan utvisning. De barnen har rätt till skola så länge de är här, fast familjen inte har rätt att stanna i Sverige.

Den dagen som en EU-migrerande familj begär skola för barnen i Skellefteå kan det visa sig att enigheten inte är total i kommunen. För- och grundskolechefen Jan Söderström menar visserligen också att tiggarna är att betrakta som turister. Men han tycker att läget blir ett annat när "turisterna" stannar länge.

– Om de tre månaderna har passerat och de fortfarande finns här, då klickar ju rätten till skolgång in, för då är de att räkna som bofasta ur mitt perspektiv, säger Jan Söderström.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista