Fritidshus i Hemavan, Foto: Anna Burén/SR.
Arkivbild. Fritidshus i Hemavan, Foto: Anna Burén/SR.
Turism

Shopping och skoteråkning lockar norrmän att köpa hus i norr

Norska husköp ger bättre service i glesbygd
1:52 min

Andelen utlandsägda fritidshus ökade under 2014 med omkring sex procent de fyra nordligaste länen jämför med året innan.

Det är framför allt norrmännen som köper hus i norr och de lockas av lägre huspriser, shopping och skoteråkning.

– Det finns en och annan dansk och engelsman som hittar hit också, men jag skulle tro att norrmännen står för omkring nittio procent av alla fastighetsköp i Åreområdet, säger Jan Loberg, fastighetsmäklare i Åre.

Dieter Müller är professor vid Umeå universitet och har doktorerat på utländskt ägande av fritidshus.

– Det vi kan konstatera är att det är huvudsakligen norrmän som köper hus i norra Sverige och det är närheten och prisläget i norra Sverige som är attraktivt för dem, säger han. 

Han säger att norrmännen också lockas av att kunna köra skoter i Sverige utan så stora begränsningar som i Norge - och de tänker mer på shoppingutbudet än på kommunal service när de köper hus:

– Vi har gjort en studie tidigare vid Västkusten och där såg vi att norrmännen var mycket mer inriktade på att roa sig i Sverige än andra fritidshusköpare, säger Dieter Müller.

I Jämtland äger 170 norrmän fritidshus, i Västernorrland 51 och i Västerbotten 93, visar statistik från SCB. I Norrbotten äger bara 88 norrmän fritidshus - trots närheten till Norge.

– Det beror helt enkelt på att det inte finns så många gränsövergångar i Norrbotten och inga stora städer på den norska sidan som kan generera efterfrågan på fritidshus, säger Dieter Müller.

Norrmännens intresse för att äga hus i Sverige kommer att fortsätta ett tag till, tror Dieter Müller, trots att den norska kronan har sjunkit och fritidshusen har blivit dyrare. Och när norrmännen flyttar in kommer också bättre service till glesbygden.

– I till exempel Hemavan i Västerbottens län är shoppingutbudet säkert bättre än någonsin tidigare nu och det är naturligtvis till glädje för lokalbefolkningen, avslutar Dieter Müller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".