Skellefteå

Prishöjning på mjölk gav lite till bönderna

1:37 min

1,8 öre per levererat kilo mjölk blev utdelningen till mjölkbönderna när tre ICA butiker i Skellefteå höjde mjölkpriset med en krona.

För att stötta lokala mjölkbönder så betstämde sig tre ICA butiker i Skellefteåtrakten för att höja priset på alla Norrmejeriers enliters mjölkförpackningar med 1 krona. Pengarna sätts in på ett konto hos Norrmejerier och fördelas sedan mellan ett 70 tal mjölkbönder i Skellefteåtrakten. Och för mars månad så har Bernt Wikström från Kåsböle räknat ut att ICA butikernas höjningen med 1 krona gav honom 1,8 öre per kilo levererad mjölk.

Lokalproducerad ost
Och att det inte blir mer beror bland annat på att det är en mindre del av böndernas mjölk som hamnar i mjölkförpackningar.
– Den mjölk som åtgår till osttillverkning är betydligt större kvantiteter än den mjölk som förpackas i enlitersförpackningar, säger Bernt Wikström som är delägare i Kåsbölegården utanför Lövånger

Det innebär att om konsumenterna till exempel köper mer lokalproducerad ost så skulle det gynna länets mjölkbönderna mer än höjda priser på enlitersförpackad mjölk.

Ersättningen sjunker
Och ökad försäljning av importerade mejeriprodukter pressar ner Norrmejeriers avräkningspris till mjölkbönderna.
– Man ska inte förringa 1,8 öre men om man jämför med att vi fått prissänkningar med 55 öre per liter mjölk i två steg fram till början av 2015, så är det inte alls i närheten av att täcka upp dom sänkta avräkningspriserna. Det beror bland annat på att det kommer in väldigt mycket importerade mejeriprodukter till våra butiker, säger Bernt Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista