Anita Salomonsson, författare. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio
Anita Salomonsson, författare. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio
Världsbokdagen

Snus i barnmaten - en ny förklaring till författarbyn Hjoggböle

1:24 min

Idag på Världsbokdagen lanserar författarinnan Anita Salomonsson från Hjoggböle en ny teori om varför det kommer flera kända författare från byn Hjoggböle. Det är "tuggan".

Anita Salomonsson och hennes bror Kurt Salomnsson, liksom PO Enquist växte upp i Hjoggböle. Alla blev författare. Hjalmar Westerlund flyttade till Hjoggböle från Torrberg, Norsjö, och började skriva.

Teorierna har varit många kring varför just denna plats i norra Västerbotten generarat så många författare. Den senaste i raden av teorier är "tugga", uttalat "tågga". Det handlar om att maten de åt som väldigt små barn var processad på ett speciellt sätt, och att den hade stänk av en kryddstark ingrediens. Anita Salomonsson förklarar här den nya teorin.

Agneta Johansson
Agneta.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista