Lars Lustig Ann-Christin Vinka Isak Jonsson vid invigningen
1 av 2
Lars Lustig, Ann-Christin Vinka och Isak Jonsson. foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Sara Helen Persson jojkar
2 av 2
Sara Helen Persson jojkar. Foto Örjan Holmberg/SverigesRadio
Ammarnäs

Moderna fjällvandrare söker bekvämlighet

1:29 min

Fjällvandrare vill inte längre släpa på tunga ryggsäckar och bo i tält. Därför satsar den lilla fjällbyn Ammarnäs på bekväm fjällvandring och har byggt totalt 20 mil nya leder i Vindelfjällen ämnade för dagsturer.

Ethel Åberg har ingått i den lokala vandringsgruppen som utformat närlederna. Tidigare har vandrare kommit längs Kungsleden och passerat men med de nya lederna söker Ammarnäs en ny grupp av fjällvandrare. Gruppen som söker bekvämligare vandring växer kraftigt.

Vindelfjällens naturreservat är Europas största naturreservat och det finns oändligt mycket att upptäcka, säger Ethel Åberg. Nu vill vi ha vandrare till Ammarnäs som stannar och gör dagsturer. På kvällen efter vandringen kan de äta lokalproducerad mat och ta ett glas vin innan de lägger sig i en bekväm säng istället för på liggunderlag i tältet.

Turismföretagaren Ann-Christin Vinka blir rörd när hon talar om engagemanget i Ammarnäs. Byn har bara ett 100-tal invånare varav många är äldre och det finns en stark vilja att de yngre i byn ska kunna försörja sig på turism. Hela byn ställer upp för att vi ska lyckas få turismen att växa, säger Ann-Christin Vinka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista