Skellefteå

Knarkhärva - skelleftebo får tio års fängelse

Det blev långa fängelsestraff för några av de män i Skellefteå och Norrbotten som misstänkts ha sålt droger för flera miljoner.

En skelleftebo döms till tio års fängelse, en annan till fem år. De tre övriga som kommer från Norrbotten får mellan ett och tre års fängelse. Det handlar om en av de största knarkrättegångarna i svensk historia.

Rättegången avslutades förra veckan och idag kom en deldom som omfattar fem domar. De fem har varit inblandade i narkotikafärsäljning via internets Darknet, där det finns material som man inte kommer åt med vanliga sökmotorer. Det är ett anonymt internet där användare ansluter folk som blivit godkända, och det är vanligt att användarna krypterar sitt material för att kunna vara anonyma.

FBI hade uppgifter om en signatur på Darknet som nu kunnat knytas till de dömda männen, och på så sätt kom svensk polis gänget på spåren. Polisen tog postförsändelser i beslag och i dem fanns godis som innehöll narkotika.

Narkotikaaffärerna har omfattat flera tusen leveranser, och gett stora summor pengar, och de fem krävs nu dessutom på sammanlagt över 1,6 miljoner kronor i ersättning till staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista