Sorsele

Lag om fjärrundervisning löser inte glesbygdsproblem

4:08 min

I veckan började den nya lagen om fjärrundervisning att gälla. Det kunde ha öppnat för nya möjligheter i glesbygden men nyttan blir ändå ganska begränsad.

Skolchefen i Sorsele Simon Dahlgren är inte nöjd med hur lagen utformats. Det är bara tillåtet med fjärrundervisning inom en kommun och inte över kommungränsen. Om man fick gå över kommungränsen skulle exempelvis en språklärare i inlandet kunna sitta med elever i flera småkommuner. Det skulle också öka möjligheterna att erbjuda undervisning i fler ämnen även om det är bara enstaka elever i klassen.

Den kritik som Simon Dahlgren för fram är redan känd av regeringen. Sveriges Kommuner och Landsting tycker inte lagen är tillräckligt långtgående och utbildningsminister Gustav Fridolin har sagt i tidigare intervjuer att man inte är riktigt klar med reglerna för fjärrundervisning. Det ska utredas mer.

Det finns också faror, Riksdagens utbildningsutskott är oroliga att fjärrundervisningen leder till att komunerna struntar i att anställa behöriga lärare om de kan köpa tjänsterna via länk från en annan kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista