Skellefteälven. Foto: Linnea Hedelilja
Skellefteälven. Foto: Linnea Hedelilja
Skellefteå

Oklart om olja har släppts ut

2:36 min

Strax efter klockan 15.00 igår fick räddningstjänsten larm om att cirka 300 liter olja ska ha läckt ut i Skellefteälven från kraftverket i Krångfors. Men det är osäkert om någon olja verkligen släpptes ut.

Nu uppger Johan Lundström, ansvarig för kraftverket i Krångfors att det handlar om 150 liter olja som saknas i maskinerna.
– Det vi gjorde igår var en säkerhetsåtgärd för vi hittade inte fysisk olja på vattnet. Det är väldigt svårt att säga vart oljan är i dagsläget, säger Johan Lundström, ansvarig för anläggningen i Krångfors.

Under eftermiddagen igår stängdes också vattenverket Abborren i centrala Skellefteå ner eftersom det ligger nedströms från verket i Krångfors. Anledningen var att det inte skulle komma in någon olja i dricksvattnet. Även polisen var på plats för att undersöka om det rör sig om ett miljöbrott. Johan Marklund vid räddningtjänsten i Skellefteå berättar att de slängde ut länser för att fånga upp eventuell olja, men de hittade ingen olja i länserna. Och just nu bedömer han läget som riskfritt.
– Det har nog spätts ut väldigt mycket så det ska inte vara någon risk för att det finns kvar, säger Marklund.

Idag pågår ett arbete på kraftverket i Krångfors för att försöka förstå vad som hände. Bland annat ska man pumpa ur tunnlarna på vatten.
– Vi kan ha oljan i tunnlarna, så för att inte skicka ut oljan i älvarna så går vi långsamt fram och det är komplicerat när man har olja under vatten, säger Lundström.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista