Ella Granbom vill öka kunskapen om endometrios. Foto: privat
Ella Granbom vill öka kunskapen om endometrios. Foto: privat

Namninsamling om endometrios lämnas till ministern

1:28 min

Under måndagen får folkhälsominister Gabriel Wikström ta emot över 20.000 namnunderskrifter med krav på ökad kunskap om endometrios, som drabbar var tionde kvinna och leder till hemska smärtor.

En landsomfattande kampanj vill uppmärksamma endrometrios som leder till svåra smärtor i samband med mens.

-Vi vill öka kunskapen inom sjukvården och att alla ska känna till vad endometrios är, säger Ella Granbom i Boden som är kontaktperson för endometriosföreningen i Norrbotten.

Endometrios är vanligare än diabetes och drabbar var tionde kvinna i barnafödande ålder. Det kan leda till att man har svårt att bli gravid.

Endometrios är, enligt Vårdguiden, livmoderslemhinna som sitter utanför livmodern, till exempel på äggstockarna eller bukhinnan och blöder vid mens och då orsakar en inflammation som leder till svår smärta. Ella Granbom beskriver:

-Det känns som att någon håller på att dra ut livmodern. Det är den bästa beskrivningen jag kan ge.

Ont på en skala från ett till tio?

-Elva, säger Ella Granbom.

Kampanjen och namninsamligen som ska lämnas till folkhälsoministern idag vill se ett nationellt vårdprogram för endometrios, stöd till forskning om orsakerna, bättre diagnos och behandlingsmetoder, och tillgänglig information och kunskap hos alla skolsköterskor, gynekologer, ungdomsmottagningar och kvinnoavdelningar över hela landet. Att få en diagnos kan ta flera år.

-Mina problem började i tjugoårsåldern. Varje månad. När jag var 34 fick jag diagnosen efter titthålsoperation. Efter det har det varit lätttar att få hjälp, säger Ella Granbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista