Teater

Värner från Bjurholm blev filmstjärna som kines

1:59 min

På lördag är det urpremiär på Västerbottensteaterns pjäs om bjurholmssonen Värner Öhlund, bondpojken som blev megastjärna i Hollywood på 30-talet som Warner Oland.

När Warner Oland slog igenom stort som filmskådespelare på 1930-talet fick han på grund av sitt utseende spela asiatiska personer. Mest känd blev han som den kinesiske detektiven Charlie Chan. Det är det som är kärnan i pjäsen Warner Oland - drömmen om citronfjärilen.
– Vi gör den här pjäsen inte bara som en hyllning till hans resa från bondpojke till Hollywood utan också det här att försöka spela den miljö han verkade i. Och hur tänkte Värner om att spela kines? Han började ju faktiskt med att tillsammans med sin hustru översätta Strindberg. Han ville ju göra klassikerna men så hamnade han i filmindustrin för där fanns pengarna, berättar Greger Ottosson som spelar Warner Oland.

Västerbottensteaterns pjäs Warner Oland - Drömmen om citronfjärilen, har urpremiär i Skellefteå den 12 september och ska ut på turné i Västerbotten i oktober och november.