Lisen Sjödin med menyn från lunchen på Sävargården, Foto: Helena Andersson/SR.
Lisen Sjödin har sparat menyn från invigningslunchen på Sävargården, Foto: Helena Andersson/SR.
Tips från publiken

Lisen om invigningen av universitetet: Varje kristall skulle rengöras

Lisen Sjödin jobbade i köket på Sävargården när Umeå universitet invigdes under pampiga former för precis 50 år sedan.

Den här nyheten kom till efter ett tips från vår publik. Vill du också tipsa redaktionen? Gå med i P4 Västerbottens Publiknätverk.

Då var hon 19 år och just färdigutbildad kokerska från Österbottens centralyrkesskola i Vasa. Bland gästerna fanns kung Gustaf den sjätte Adolf och prinsessan Sibylla.

– Varje kristall skulle rengöras, vi tvättade väggar och tavlor. Vi jobbade sena kvällar, berättar Lisen Sjödin.

Lisen minns också hur kökspersonalen stod och kikade ut genom fönstret när gästerna kom till banketten på kvällen.

– Det var tända marschaller och vi stod och tittade när de kom med sina långklänningar och frackar, säger Lisen Sjödin.

Det har gått 50 år sedan invigningen och Lisen är gäst hos P4 idag när vi sänder direkt från campus på Umeå Universitet.

– Jag vet inte vad Umeå hade varit utan universitetet. Det har varit ett stort plus för hela Västerbotten med många nya jobb, säger Lisen Sjödin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista