Skellefteå

Matmarknad slirade på torghyra i Skellefteå

1:33 min

I dag öppnar den internationella matmarknaden på torget i Skellefteå. Samma matmarknad besökte Skellefteå för två år sedan men fakturan för torghyran betalades först två år senare, i slutet av juli i år.

Det är Skellefteås destinationsbolag, Visit Skellefteå, som står för kontakterna med matmarknaden och där arbetar Maria Rautio. Hon menar att det inte kommer att bli några problem den här gången och att det är en seriös marknad som reser runt i 26 Svenska städer.
– Det var en hel del som föll mellan stolarna när dom kom hit sist, det var bara en och en halv veckas varsel och det var ett missförstånd och det är löst nu och det kommer inte att upprepas, säger Maria Rautio.

England

Fakturan som matmarknaden tillslut betalade var på drygt 27 tusen kronor. Själva matmarknaden har England som bas och Patrick Quist är den som har kontakt med de svenska kommuner som tar emot marknaden.
– Det var diskussioner om fakturan och även kringtjänster som Skellefteå Kommun levererade. Vi fick påminnelser i början och vi bestred dom eftersom vi tyckte att vi måste förhandla om det här och sedan var det ingen som hörde av sig, säger Patrick Quick.

Taxeskillnader

Kommunernas taxor varierar kraftigt och förra veckan betalade marknaden ingenting för att ställa upp sina stånd längs Storgatan i Luleå. Matmarknaden anser att Skellefteå har en oskälig taxa för en marknad som fyller hela torget.
– Maria Rautio har sagt att det ska vara kostnader i paritet med andra kommuner. Skellefteå var faktiskt dyrast för oss om man tittar på stadens storlek och omsättningen, så att det som var 25 tusen 2013 kan bli 10, 5 7, 12 någonting sådant, säger Patrick Quick.