Länet

Enorma skillnader mellan skolor

1:30 min

Den svenska skolan är inte lika för alla. Skillnaderna är för stora. Det slås fast på nytt. Denna gången av Lärarnas riksförbund i en ny rapport. Skolorna i länet ligger både bra och dåligt till.

Rapporten bygger på offentlig statistik på fem områden: elevernas resultat, lärarnas löner och behörighet, likvärdighet i skolan, och hur resurserna i används.

Och skillnaderna är enorma mellan skolor och mellan kommuner.

I stort går det sämre för många av eleverna i mindre kommuner och bättre för eleverna i rika Stockholmskommuner. Men det skiljer inom kommunerna och mellan könen i de flesta kommuner.

Om vi går till länets 15 kommuner så går det bäst för Bjurholm i totalrankingen. Bjurholm kommer på 13:e plats av 290 kommuner. Och Åsele bara en liten bit efter, på 16:e.

Sämsta rankningen i länet får Vilhelmina, plats 276, och Vindeln plats 268 av 290.

Men tittar man på enskilda delar i statistiken så finns det kommuner i länet som klarar sig riktigt bra. När det gäller lärartäthet ligger Dorotea tvåa i hela landet av 290 kommuner. Å tittar man på hur väl resurserna används så toppar Norsjö i hela landet med Malå på tredje plats och Sorsele på tionde.

När det däremot gäller lärallöner så har tre kommuner bland dom allra lägsta lönerna i landet. Det gäller Malå, Dorotea och Nordmaling.

Och vad vill då Lärarnas riksförbund ändra på för att skolan blir mer lika för alla. Jo, för att jämna ut skillnaderna måste skolan finansieras direkt av staten, menar de i rapporten med namnet "Vad säger statistiken om skolan i din kommun?"

Enligt rapporten hamnar länets 15 kommuner på följande plats bland 290 kommuner när man vägt samma siffrorna som gäller resurser, likvärdighet, lärarlöner, lärarbehörighet och elevernas resultat, och fått en totalrankning:

Bjurholm plats 13, Åsele 16, Umeå 51, Dorotea 57, Vännäs 100, Malå 107, Norsjö 111, Skellefteå 154, Storuman 156, Lycksele 165, Sorsele 174, Nordmaling 198, Robertsfors 239, Vindeln 268 och Vilhelmina plats 276.