Drönare kan bli framtidens brevduva i glesbygd

1:44 min

Lorenzo Davoli, student på Designhögskolan i Umeå har tagit fram ett koncept som kan hjälpa glesbygdsbor att lättare skicka och ta emot varor hemma.

Davoli har samarbetat med bybor i Floda, utanför Botsmark, Umeå. Han har kartlagt hur paket åker med posten mellan byn och Umeå. Han har också frågat vilket behov byborna har av att enklare kunna skicka och ta emot varor. 

Utifrån det har han kartlagt hur en lokal infrastruktur för brev och paket skulle kunna se ut i byn. En kartläggning som går att göra för olika glesbygdsområden.

− Drönare kanske inte är den slutgiltiga tekniska lösningen. Robotar kanske fungerar bättre. Men det här testet visar att det går att bygga upp ett bättre system för brev och paket i glappet mellan tätorterna, säger Lorenzo Davoli. 

Postnord, som tidigare var posten, har idag brevbärarkontor på varje huvudort i Västerbottens kommuner och på några orter till - Tärnaby, Byske, Boliden, Burträsk och Lövånger. Härifrån körs sedan brev och paket ut fram till klockan 16 på eftermiddagarna.

Programmerade drönare skulle kunna leverera post snabbare eftersom de kan ta fågelvägen direkt till en kund.

Fråga