Just nu

  • Tekniska problem på SR Västerbotten - programmen samsänds med P4 Västernorrland
Skellefteå

Ingen rabatt på torghyran för matmarknaden

1:30 min

Det blir ingen rabatt på torghyran för den internationella matmarknaden som just nu pågår i Skellefteå.

Den internationella matmarknaden har sin bas i England och besöker 26 Svenska städer.
Efter förra besöket i Skellefteå, 2013, väntade matmarknaden två år med att betala torghyran eftersom företaget ansåg att det var för dyrt.
Men det kommer inte att bli billigare den här gången, det säger kommunalrådet Lorents Burman.
– Självklart ska man betala hyra för att stå på torget och i det här fallet också sälja mat. Vi har också ett fullmäktigebeslut på taxorna och det är de som gäller, säger Lorents Burman.

Konkurrens
Han hänvisar också till att det måste finnas en konkurrensneutralitet mellan matmarknaden och alla lokala krögare som betalar sina lokalhyror kring torget i centrala Skellefteå.
– Om någon vill sälja mat på torget, ja då ska man ju betala en avgift där också, säger Lorents Burman.

Varierande taxor

2013 fick den Internationella Matmarknaden alltså en faktura av Skellefteå Kommun på drygt 27 tusen kronor för fem dagars torghyra.
När matmarknaden besökte Umeå förra året blev markhyran 4600 kronor för sju dagar, men där är nu taxan justerad så att den kan jämföras med Skellefteås. Förra veckan kostade det nästan ingenting för matmarknaden att stå längs gågatan i Luleå

Visit Skellefteå

Det är Skellefteås destinationsbolag, Visit Skellefteå, som skött kontakterna och kommunen är huvudägare i destinationsbolaget.
Matmarknadens ledning anser att de fått löften av Visit Skellefteå att torghyran i Skellefteå ska bli lägre i år än 2013, men från kommunalrådet Lorents Burman är det kalla handen.
– 25 till 27 tusen för 4 dagar det är 6 tusen per dag. Det är minst ett 20 tal olika aktörer på matmarknaden och det blir några hundralappar per dag så det handlar inte om det, säger Lorents Burman.