Umeå

Döms till rättspsykiatrisk vård för yxdådet

Den lärare som greps för att ha huggit en rektor med yxa i Umeå döms att överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Läraren säger själv att han under en längre tid upplevt sig mobbad av arbetskamrater och isolerad och ensam på jobbet. När rektorn den 19 maj i år kom för att prata om elevernas betyg så gick det först bra. Men när hon skulle gå "gick säkringen", står det i domen, och han började hugga efter henne med en yxa. Hon skadades svårt. Han har själv beskrivit det som att ilskan och irritationen han hade över skolan gick ut över rektorn. 

Den rättsspykiatriska undersökningen visar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och är i behov av psykiatrisk vård, att han har begått gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning, och att det till följd av denna störning finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag. Vården ska därför förenas med beslut om särskild utskrivningsprövning.

Han döms för försök till mord, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada. Dagarna före mordförsöket körde mannen på tre ungdomar med sin bil.

Den skadade rektorn tilldöms skadestånd på 142 000 kronor. De tre ungdomarna får 25 000 kronor var.