Två fast efter explosion i gruva

0:33 min

Två personer blev instängda i Kristinebergsgruvan efter en explosion. Flera gruvarbetare fick dessutom ta skydd i säkerhetskammare. Vid 15.30-tiden var räddningsinsatsen över och samtliga kunde slussas upp.

Det var vid 13-tiden som larmet om en explosion nere i gruvan inkom. Enligt räddningstjänsten handlade det om en lastbil som av oklar anledning fattat eld.

När explosionen ägde rum befann sig 25 personer nere i gruvan, 1 200 meter under jord. 23 personer lyckades snart ta sig till en räddningskammare under jord. Två personer ska då ha blivit kvar i gruvan, varav en senare lyckades ta sig till säkerhet.

– Branden är släckt och man har påbörjat ventilation, men det är ju bökigt där nere, sa Gunnar Jonsson, stabschef vid räddningstjänsten i Lycksele vid 14.30-tiden.

Därefter tog sig räddningstjänstens rökdykare ner i gruvan och vid 15.30 meddelades att man undsatt samtliga, såväl personen i gruvan som de i räddningskammaren.

– Branden är nu släckt och samtliga är i säkerhet. All personal som befann sig nere i gruvan är nu på väg upp, säger Sunniva Haugen, gruvchef för Kristinebergsgruvan.

Vad som orsakade explosionen är i nuläget oklart.