Patrik Lantto, professor i samisk historia. Foto: John Kuoljok/ Sameradion & SVT Sápmi
Patrik Lantto är glad över att professuren går till Mikael Vinka. Foto: John Kuoljok/ Sameradion & SVT Sápmi

Första professorn i samiska på sju år

1:57 min

Anställningen som professor i samiska vid Institutionen för språkstudier vid Umeå universitet har gått till Mikael Vinka.

Sverige har därmed, för första gången på sju år, en professor i samiska. Det här tycker Patrik Lantto, som är föreståndare för Centrum för samisk forskning är viktigt för samiskan.

- Det är viktigt, statusmässigt för ett ämne att man har en professor och det är väldigt bra att samiskan har det nu igen, säger Patrik Lantto.

Läs mer hos Sameradion

Professor i samiska

  • Professuren vid Umeå universitet är den enda i Sverige med specifik inriktning på samiska. Vid Uppsala universitet finns en professor i finsk-ugriska språk.
  • Professorn i samiska förväntas bland annat bedriva egen forskning, undervisa och företräda universitetet nationellt och internationellt.
  • Innehavaren av professuren ska ha visat vetenskaplig och pedagogisk skicklighet, samt kunna undervisa på något samiskt språk.
  • Den första professorn i samiska vid Umeå universitet var Nils-Erik Hansegård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista