Just nu

Kristineberg

Flera bränder i Bolidens gruvor

1:30 min

I lördags brann det i Kristinebergsgruvan för andra gången på två år, och gruvföretaget Boliden har drabbats av flera brandtillbud under de senaste två åren.

I augusti för två år sedan kom ett larm om en misstänkt brand i Bolidens gruva i Garpenberg, och några veckor senare samma år startade en brand i en dieselkompressor på 1000 metersnivån i Kristinebergsgruvan.
22 personer befanns sig i gruvan men de flesta kunde ta sig bort från röken till en räddningskammare för att sedan sedan evakuerades . Det var länge oklart var tre personer befann sig, men tillslut kunde alla räddas. För en av gruvarbetarna var branden dramatisk men han klarade rökutvecklingen genom att göra sin egen skyddskammare i hytten på sitt borraggregat.

I våras brann det i en container i Garpenbergsgruvan men de 165 personer som fanns i gruvan kunde snabbt snabbt evakueras. Och så i lördags startade en fordonsbrand i Kristinebergsgruvan, och även då fungerade räddningsinsatserna .

Arbetsmiljöverket
Efter den förra branden i Kristinebergsgruvan, 2013, startade Arbetsmiljöverket och Åklagarmyndigheten en utredning och miljöåklagare Christer Jarlås ska inom kort fatta beslut om den händelsen ska leda till till åtal.

Arbetsmiljöverket kommer även att titta närmare på lördagens brand i Kristineberg, men det är för tidigt att säga om det kan vara ett arbetsmiljöbrott.
– Den bedömningen är någonting vi får göra när vi har granskat de uppgifter som vi kommer att få in.
Då kan vi gå vidare med om det kan leda till åtal eller inte, säger Fredrik Hedlund som är sektionschef på Arbetsmiljöverket i Umeå.