Vilhelmina

Små biografer kompenseras för momshöjning

2:45 min

Några biografer i Västerbotten kan få stöd för att klara den kommande momshöjningen. I Vilhelmina vill man använda pengarna till att behålla nuvarande biljettpriser.

Kent Löfgren som är föreståndare för Folkets Hus i Vilhelmina vill använda pengarna till att behålla nuvarande biljettpriser.

Biobesökarna ska betala för regeringens nya filmpolitik genom att nuvarande 6 procentiga moms höjs till 25 procent. Det kommer att ge en rejäl slant i storstäderna. Men på små orter kan en prishöjning komma att skrämma bort besökare så att det blir dödsstöten för bion. En biljett som idag kostar 90 kronor kan hamna en bit över 100 kronor efter momshöjningen.

För att kompensera småbiograferna tänker regeringen dela ut 25 miljoner årligen under fyra år. Dorotea, Rundvik, Storuman, Vilhelmina och Vännäs kan få stödpengar har Kulturdepartementet räknat ut. Biografer som drivs av ideella föreningar som inte betalar moms kan inte få stöd.

I Vilhelmina kostar många barnfilmer 60 kronor. Då kan en familj gå på bio men skulle vi höja priset tvingas många välja bort bio, säger Kent Löfgren.