Låna en låda studiecirkel

1:25 min

Numera kan man inte bara låna böcker på biblioteket - nu går det bra att låna en låda med en studiecirkel också på fyra bibliotek i länet.

Stina Axelsson Gezelius, regionchef på studieförbundet NBV, började fundera på vad var det som gjorde att hon själva inte till exempel lärde sig brodera. Det var då hon kom på idén med studiecirkellådan.

I lådan finns allt material man behöver för en studiecirkel. Gäller det broderi finns där tyg, tråd och nål. Den mest populära cirkellådan, Matfusket, utgår från Mats-Eric Nilssons bok Äkta vara, och så följer det med lite åskådliggörande exempel som ett paket Ballerinakex, ett paket blåbärssoppa, en buljongtärning och ett paket russin. Russin som är behandlade med palmolja.

Just palmoljan är ett sånt exempel på att när vanligt folk, konsumenterna, lär sig mer då händer det saker. Palmoljan ifrågasätts när plantager skapas genom att regnskog huggs ner. Men fler och fler producenter lyssnar på kunderna - som Ica och russinen.

Folkbildning finns numera i en liten låda på bibioteket. Minst tre personer behöver man vara för att bilda studiecirkel, och nån som tar på sig ansvaret för att fylla i deltagarlistor och sånt.

Träffas man hemma vid köksbordet behövs inga lokaler att betala hyra för.
– Tre polare runt ett köksbord det är nästan den bästa folkbildningen faktiskt, säger Stina Axelsson Gezelius, regionchef på studieförbundet NBV.