Stor vattenläcka vid Solbacken i Skellefteå
1 av 2
Stor vattenläcka vid Solbacken i Skellefteå foto Magnus Bergener /SR
Stefan Johansson avdelningschef på Samhällsbyggnadskontoret i Skellefteå foto Magnus Bergner / SR
2 av 2
Stefan Johansson avdelningschef på Samhällsbyggnadskontoret i Skellefteå foto Magnus Bergner / SR

Skelleftebor: Minska vattenförbrukningen

1:30 min

Gårdagens vattenläcka gör att dricksvattennivåerna sjunkit till en kritisk nivå, och nu uppmanar kommunen att de som får sitt vatten från vattenverket Abborren ska minska sin vattenförbrukning.

Enligt Stefan Johansson, som är avdelningschef på samhällsbyggnadskontoret, så kämpar kommunen för att hålla alla områden med vatten.
– Tillsammans kan vi klara det här men då måste alla som tar sitt vatten från Abborrverket hjälpa till, säger Stefan Johansson

Många Skelleftebor kommer mest troligt inte att känna av vattenläckan men de östra delarna av Morö Backe ner mot Ursviken och Skelleftehamn är definitivt i riskzonen. Men om alla hjälps åt att spara på vattnet så kan vattnet räcka tills dess läckan är lagad.
– Kan man spara på tvätt och diskmaskin, behöver man verkligen duscha eller tvätta bilen, säger Stefan Johansson.

Torsdag eftermiddag
Stefan Johansson hoppas att vattenläckan ska vara lagad och att vattenproduktionen går för fullt under torsdag eftermiddag eller kväll.
– Vi har ett arbetsamt dygn framför oss här i Skellefteå centralort, säger Stefan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista