Skellefteå

Hårdare straff ska ge färre hjärnskakningar

1:36 min

Den här säsongen vill Svenska hockeyligan tillsammans föreningarna, läkarna och spelarna försöka minimera antalet hjärnskakningar.

Karin Rundblad är Skellefteå AIK:s läkare och menar att problematiken kan vara större än vad man tidigare trott. Tidigare fanns begreppet komplexa och enkla hjärnskakningar men numera pratar man om att även små smällar mot överkroppen kan ge hjärnskakningsliknande effekter, även om det inte tar mot huvudet.
– Ja ,det är så man resonerar nu. Det pågår forskning där man tittar på markörer i hjärnan efter trauman och med hjälp av forskningen ska man kunna diagnostisera hjärnskakningarna bättre. Men nu försöker vi stärka upp metoderna och vår medvetenhet så att vi kan fånga dom i tid och hantera dom på rätt sätt, säger Karin Rundblad.

Hårdare straff
Under förra säsongen drabbades minst ett 10 tal spelare av hjärnskakningar bara i SHL. I de flesta fall fick den spelare som orsakade hjärnskakningen några matchers avstängning där några omvandlades till böter. Men den här säsongen kan böterna försvinna och avstängningarna bli längre.
Karin Rundblad har länge pratat om att spelarna måste visa respekt för varandras hälsa även om hockeyn är ett fysiskt spel.
– Det svider i börsen men det är klart att det som svider mest är att inte få vara på isen.Man ska jobba brett, kognitivt med förnuftet, utbildning, information, regelverk, utrustning och det medicinska, men självklart är det ett sätt att  komma åt det genom straff, jag tycker att det är bra om man jobbar på alla fält för då går det snabbare att få effekt, säger Karin Rundblad.