, Lena Alenbro, avdelningschef dialysavdelningen Skellefteå lasarett  foto Magnus Bergner/SR
Lena Alenbro, avdelningschef dialysavdelningen Skellefteå lasarett foto Magnus Bergner/SR
Skellefteå

Självdialys invigd på Skellefteå Lasarett

1:23 min

Nu finns möjlighet för njursjuka i Skellefteå att göra en självdialys på Skellefteå Lasarett.

Avdelningen för dialys vid Skellefteå Lasarett kan idag ta emot 25 patienter och i går invigdes ytterligare tre platser för de som klarar att utföra dialysen på egen hand.
– Meningen är att patienterna inte ska känna sig bundna av våra öppettider, och i samråd med en läkare besluta hur behandlingen ska vara den här dagen och sedan ska dom sköta och avsluta sin behandling själv, säger Lena Alenbro som är avdelningschef på dialysavdelningen vid Skellefteå Lasarett.

Lena Alenbro menar att kunskapen och förståelsen för sjukdomen ökar när njurpatienterna sköter dialysen på egen hand.
– Sedan kan du komma när det passar dig och i bästa fall sköta ett arbete, säger Lena Alenbro.

Hemdialys
Njurpatienter i Umeå har redan möjlighet till självdialys på Norrlands Universitetssjukhus och där utbildas även en del patienter för att göra sin dialys hemma. Bill Svanborg är ordförande för Njurföreningen i Västerbotten och han hoppas på samma utveckling i Skellefteå.
– Det är den bästa form av dialys som jag ser det. Då är man mer medveten om saker och ting och sköter medicinering och annat på ett mycket bättre sätt, säger Bills Svanborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista